Reiki, Dr.Mikao Usui (1865 – 1926) ile başlayan bir şifa ve ruhsal gelişme enerjisi sistemine verilen isimdir. Yakın zamana kadar Mikao Usui ve bu sistemin ortaya çıkmasıyla ilgili çok az şey biliniyordu. Son yıllarda Japonya’da yapılan araştırmalar sonucunda Usui’nin orijinal Reiki uygulamaları hakkında daha kesin bilgiler elde edilmiş ve böylece batıda Hawayo Takata tarafından öğretilen bu sistemi daha geniş bir perspektiften görme olanağı doğmuştur.

Usui’nin ölümünden sonra onu izleyenlerce dikilen anıtta yazılanlara göre, Reiki sisteminin temelini oluşturan enerji, Mikao Usui’ye Kurama Dağında 21 günlüğüne inzivaya çekildiğinde gelmiştir. Bunun gerçekleştiği kesin tarih verilmiyor. Yeni  araştırmalara dayanan görüşler Usui’nin Kurama dağındaki bir başka manastırdan Reiki enerjisini aldığı yolunda.

Usui, 1922′de bu enerjiyle işleyen şifa tekniklerini uygulamak üzere  Tokyo’da bir klinik açmıştır. Bu şifa yöntemlerini  Usui yalnızca uygulamakla kalmamış, birçok kişiye de öğretmiştir. Yazılanlara göre Usui, 1923′te Tokyo’ya büyük zarar veren Kanto depremi sırasında insanlara yardım amacıyla çok yoğun çalışmıştır. Yeni klinikler kurmuş,  ülkesinin diğer bölgelerine giderek Reiki sistemini tanıtmış ve  uygulamıştır. Usui, bu seyahatlerinden biri esnasında, 62 yaşında yaşama veda etmiştir.

Usui, Reiki şifa yöntemlerini uygulamak üzere kurduğu organizasyona Usui Shiki Ryoho Gakkai adını vermiştir. Ölümünden sonra bu organizasyonun liderliği devam ettirilmiştir ve halen Japonya’da işlevini sürdürmektedir. Bununla birlikte çağdaş araştırmacılar, Japon kültürünün kapalı gelenekleri nedeniyle, bu topluluğun günümüzdeki öğretileri ve uygulamaları hakkında bilgi edinmekte büyük güçlük çekmektedirler.

Usui’nin öğrencilerinden biri, Chujiro Hayashi, 1938 yılında bu sistemi Hawaii’ye götürerek buradaki öğrencisi Hawayo Takata’yı öğretmenliğe (Reiki Master) inisiye etmiş ve gereken eğitimi vermiştir. Takata, Reiki’nin  batıda yayılmasına neden olan kişidir. 1970′li yıllardan itibaren yirmi iki  kişiyi öğretmen olarak yetiştirdikten sonra, 1980′de aramızdan ayrılmıştır. Batıdaki Reiki pratisyenlerinin büyük çoğunluğu bu yirmi iki kişinin öğrencileridir ve hepsi Takata’ya, Hayashi’ye ve Usui’ye bağlanırlar.

Reiki öğretmenleri yıllar içinde kendi sezgilerini ve algılarını kullanarak; şifa bulmak isteyenlerin ve ruhsal gelişimlerini sürdürürken, Reiki ile şifa aktaran kişilerin gereksinimlerine cevap veren yeni teknikler geliştirmişlerdir.

Buna ek olarak, günümüzde  adının içinde “Reiki” sözcüğünü kullanan ve aracı olma yoluyla alınan ve deneyimlenen başka enerjilere dayalı diğer sistemlerin de bulunduğunu belirtmek gerekir.

Mikao Usui  tarafından geliştirilen Reiki’ye dayanan sistemler, isimlerinde “Usui Reiki”  veya “Geleneksel Japon Reiki” deyimlerini kullanırlar. Usui Reiki öğrettiğini söyleyen herkesin Usui’ye kadar uzanan tüm öğretmenlerini sırayla yazılı olarak gösterebilmesi gerekir.

Usui Reiki’ye katı bir tarih yaklaşımının yanısıra, bu enerji sisteminin tarihi ve kültürel bağlantıları ile ilgili  birçok spekülasyon da yapılmakta. Genellikle bunlar ikiye ayrılıyor. Birincisi, Usui Reiki yaklaşımı ile Budizm, Şintoizm, Şamanik teknikler ve diğer şifa ve doğunun savaş sanatlarında uygulanan tekniklerin benzeştiği ve kıyas kabul edebildiği, Reiki’nin bu sistemler içinde var olduğu savı. İkincisi ise, Reiki’nin hakkında medyumlar aracılığı ile alınan bilgiler. Bu ikinci yolla alınan bilgiler Reiki’nin çok eskiden beri dünyada olduğunu, Usui’nin de bu onbinlerce yıllık sistemi yeniden keşfeden kişi olduğunu söylüyorlar.

Bizim için tüm savlar değerli, ama başarılı bir şekilde Reiki uygulamak için, enerjinin tarihi ve çıkış noktası hakkında herhangi bir inanç geliştirmenin gerekli olmadığına inanıyoruz. Araştırma konusu olarak ilginç bulsak da, enerjinin işlerliği ve etkinliği üzerinde bu tür  bilgilerin hiçbir etkisi olmadığını biliyoruz.

Bizler, geleneksel Usui Reiki’ye dayalı bir sistem öğrenmiş ve öğretiyor olsak da, Reiki’nin tüm diğer kollarını da tanıyor ve bu sistemleri uygulayan ve öğreten tüm insanlara saygı duyuyoruz. Bireylere, haklarına ve onurlarına saygı duymaya ve tüm varlıklara şefkat göstermeye dayalı ilkelerle çalışan tüm sistemlere; ruhsal gelişim ve olgunlaşma yolunda yürüyen herkese saygı duyuyoruz. 

Gülcan Arpacıoğlu – Peter Mark Adams

Mutluluk Bültenine ve YouTube kanalıma abone olun!

Bize katılın, tüm etkinliklerden, eğitimlerden ve yeniliklerden haberdar olun.
YouTube kanalım: Gülcan Arpacıoğlu ile Mutluluk Kolay
Ayrıca mutlulukkolay.com yayında

Başarıyla abone oldunuz!

Mutluluk Bültenine üye olun

Mutluluk Kolay tekniği ile tüm streslerinizden kurtulun 

İlham verici gerçek hikayeler okuyun

Eğitim fırsatlarını kaçırmayın

 

Siz de Mutluluk Bülteninden yararlanan binlerce kişiden biri olun!

Tebrikler! Mutluluk Bültenine kayıt oldunuz

Share This