Yeni yıl dileklerimizi yapmanın zamanı geldi! Dilek dilemek lazım gerçekten, çünkü yürekten istenenlerin çoğu gerçek oluyor! Bilinçli olarak ya da bilinçsizce aklımızdan geçen düşüncelerin gerçekliğimizi oluşturduğunu biliyoruz. Tabii, bilinçli olarak, dilek dileyerek yaratmanın keyfi bir başka. Örneğin, sabahleyin bu yazıyı yazmak için bilgisayarımın başına geçtiğimde güzel bir dileğim vardı: Kendi kendime dedim ki: Öyle bir şeyler paylaşayım ki, okuyan herkese ilham versin ve herkesin tüm iyi dilekleri gerçek olsun!

Çayımı içerken düşündüm taşındım, “Dilek Yaparken Dikkat Edilecek Hususlar” ya da “Dilek Dilemenin Enerjisel Anlamı”gibi anafikirler geçti aklımdan, sonra birdenbire fark ettim : Türkçemizde “dilemek” sözcüğü ile “dilenmek” sözcüğü aynı kökten türeme eylemler. Sözlüklerimi karıştırdım, ikisi de bizim dilimizin ürünleri. Bir dileyenler var, bir de dilenenler.

Dilek tutmak da, dilenmek de arzu edilen birşeyi düşünmeyi ve dile getirmeyi, istemeyi çağrıştırıyor. Peki aralarındaki fark nerede?

Her yılbaşında, doğumgününüzde, Hıdrellez’de  dilekler diliyorsunuz, yeni bir iş, büyük bir aşk, üniversiteye giriş, çocuğunuzun sağlığı, kilo vermek, evinizin eşyasını değiştirmek, seyahate çıkmak gibi. Belki de daha yüksek farkındalık, aydınlanmak gibi. Dileğinizi dilerken tüm dikkatinizle  duygularınızı izlerseniz, dilemek ve dilenmek arasındaki farkı hemen hissedebilirsiniz. Bazen içinizden, gönlünüzden diliyorsunuz ve gerçekleşeceğine dair bir umut besliyor, güvenle ve inanarak zamana bırakıyorsunuz. Bazen de, arzu ettiğiniz şey ne ise, onun tezahür edebileceğine dair hiç umudunuz olmadan yalnızca dile getiriyorsunuz, ya da tüm çaresizliğinizle, yoğun şekilde yalvarıyorsunuz, yakarıyorsunuz…

Dilemek güven duygusu içeriyor, dilenmek ise ümitsizlik ve çaresizlik. Güvenmek, hak etmek, emin olmak gibi duygularla yaratıcı sürecin jet motorunu ateşliyoruz, suçluluk, inançsızlık, umutsuzluk gibileriyle yeni tutuşmuş ateşe bir kova su boşaltıyoruz.

Peki bunu neden yapıyoruz? “Elimizde değil, kendiliğinden oluyor!” Yoo, aslında bir mekanizma çalışıyor bilinçaltımızda. İçsel dialoglarımızda tekrarlarla oluşturduğumuz zihinsel kalıplarımız, yani inançlarımız dilek dilenmesi sırasında aktive oluyor. Hele dileğimizi tutarken aklımızdan geçenler olumsuz sözcükler içeriyorsa bu çok kolay gerçekleşiyor! Doğal olarak kimse olumsuz bir şey dilemiyor, ama kullandığımız dil bilinçaltımızı doğrudan sözcüğün anlamıyla harekete geçiriyor. Örneğin, “Yeni yılda hiç hasta olmayacağım” dileği, korkuyu harekete geçiriyor, hastalık çağırıyor. “Bu yıl iş arkadaşlarımla olan sorunlarım bitsin” dileği, sorunlarla ilgili yaşadıklarımızı hatırlatıyor, bıkkınlık, öfke, küskünlük çıkıyor yüzeye, tabii yeni sorunlara gebe haline geliyoruz. Artık siz düşünün, “Kazasız belasız bir yıl” ya da “Başarı ve mutluluk yeni yılında hayatımdan eksik olmasın!” gibi dileklerin nelere muktedir olabileceğini!

Bir de müthiş olumlu sözcüklerle dilek dilediğinizi, ama elini sayısız insana “Nasıl olsa vermez, ama bunu da deneyeyim” inancıyla açan bir dilenci gibi istekte bulunduğunuzu düşünün. Tabii hemen bilinçaltınızdan olumlu tepkiler gelecek, iyi anılar ve inançlar tetiklenecektir, ama söylediğine inanamayan zihnin direnci, “Yeni yılda sağlığım tamamen mükemmel oluyor” dileğinin ardından “…ama doktorlar bu hastalık iyileşmez demişlerdi” diye çıkıverecektir ortaya. Ya da “Yeni yıl bana hep bolluk bereket getiriyor” dileğine “…desem de, benim talihim hiç gülmemiş, bu sene niye gülsün?” çelmesini takıverecektir hemen. Bu dirençleri zihninizden kovalayıp, birkaç kez tekrarlayın dileklerinizi, inanın gerçekleşeceklerine.

Özetle, dilek dilerken dilenmemek ve engel yaratmamak için, hem diliniz çok önemli, hem de ateşlediğiniz duygu. Gönülden dileyin, olmuş gibi kabul edin ve öyle söyleyin, güvenin, serbest bırakın, hatta olmuş gibi teşekkür edin.

“Yeni yılda ruhsal ve bedensel olarak mükemmel sağlıklı, sevgiyle dopdolu geçen, iş yerimde üstün başarı sağladığım günlerimin mutlulukla ve zenginlikle bezeneceğine güvenim tam! Bütünün en yüksek iyiliği için pozitif enerjilerimi gönderiyorum, evrenden bana gelenler için de evrene teşekkür ediyorum!”

Bunun yanında birçok başka faktör de var:

•    Geçtiğimiz yıl hangi tohumları ektiniz ki, bu sene onların ürünlerini toplamayı bekliyorsunuz? Belki de yeni yılda yalnızca iyi tohum ekmek gerekecek, kim bilir?
•    Dilekleriniz gerçekleşmesi için size düşen sorumluluklar, görevler neler? Bunları belirlediniz mi? Plan yaptınız mı?
•    Sabrı öğrenmeye niyetiniz var mı?

Bunların da ötesinde, koyduğunuz hedefler hep sizin iyiliğiniz içinse, başkalarına yardım için hedef koymak hiç aklınıza gelmediyse, dileklerinizin gerçekleşmesi biraz anlamsız olmaz mı?

Örneğin “Yeni yılda yüz çocuğa okul kitaplarını ben alıyorum” , “Bu sene haftada üç kişiye düzenli olarak tam beden Reiki uyguluyorum” , “Her hafta, çöpten atık toplayan bir kişiye  eldiven, bere, anorak ve ayakkabı sağlıyorum arkadaşlarımdan” , “Bu yıl 50 ağaç dikiyorum” , “Köpek barınaklarına ayda  20 TL veriyorum” , “Her gün fazladan bir ekmek alıp, kuşlara atıyorum” , “Islahevinden çıkmış bir gence yıl boyunca uzaktan yardım ediyorum” , “Ayda iki kez Çocuk Esirgeme Kurumuna ya da bir huzurevine gidiyorum, dostluklar kuruyorum” …

“Yeni yılda dünyadaki tüm varlıkların barış ve uyum içinde olmaları için her gün dua ediyorum / Reiki gönderiyorum / Greenpeace’e yardım ediyorum” …

Yine çok laf ettim! “Yeni yılda dinleme yeteneğimi geliştiriyorum!”

Sevgili dostlarım, hepimiz için dileklerim şöyle: Bir yılı daha pırıltılarıyla, umutlarıyla, düşleri ve endişeleriyle, bilinmezlikleriyle karşılarken; belirsizliklerin içindeki fırsatları, yeni umutları, dersleri, içimizdeki gücü görebilmeyi diliyorum. Yaşamı, kendimizi ve insanları oldukları gibi kabul edebilmeyi, her anın içindeki sonsuz keyfi tadabilmeyi, yardımla uzanan elimizin birçok varlığa çözüm üretmesini, çalışkan ve verimli günlerimizin sevgiyle, saygıyla, dostlukla, sağlıkla, başarıyla, bolluk ve bereketle dolmasını, yüreğimizin hep hoşgörüyle çarpmasını diliyorum.

Dünyamız güneşin çevresinde bir turunu daha bitirdiğinde “Geçtiğimiz yıl muhteşemdi” demek için kolları sıvayalım, zihnimizi parlatalım, dilimizi düzeltelim, haydi dilekler tutalım!!

Hepinize kucak dolusu sevgiyle…
Gülcan

Mutluluk Bültenine ve YouTube kanalıma abone olun!

Bize katılın, tüm etkinliklerden, eğitimlerden ve yeniliklerden haberdar olun.
YouTube kanalım: Gülcan Arpacıoğlu ile Mutluluk Kolay
Ayrıca mutlulukkolay.com yayında

Başarıyla abone oldunuz!

Mutluluk Bültenine üye olun

Mutluluk Kolay tekniği ile tüm streslerinizden kurtulun 

İlham verici gerçek hikayeler okuyun

Eğitim fırsatlarını kaçırmayın

 

Siz de Mutluluk Bülteninden yararlanan binlerce kişiden biri olun!

Tebrikler! Mutluluk Bültenine kayıt oldunuz

Share This